Autor: David K. datum: Říj 1 kategorie: Auto

Provoz automobilu na LPG neboli plyn je dotazem pro spoustu řidičů. Mnoho z nich si pokládá otázku, zda se taková přestavba vyplatí či nikoliv. Je jasné, že pokud zakoupíte auto už s touto přestavbou, je to daleko lepší, než když investujete do přestavby u nového auta. Je ale pravdou, že tento krok se může za jistých okolností celkem zajímavě navrátit.

Spočítejte si všechny náklady

Z logiky věci jasně vyplývá, že investice do LPG se vyplatí především těm, kdo najezdí ročně větší počet kilometrů. Náklady na přestavbu se totiž pohybují od 15 000 Kč a mohou přesáhnout částku až 30 000 Kč podle toho, o jaký typ vozidla jde.

oskaline / Pixabay

Pokud by se jednalo například o benzínové vozidlo s objemem motoru 1,4, dle běžných výpočtů lze návratnost investice očekávat někdy kolem tří let. A to je za předpokladu, že váš roční nájezd bude v řádu třiceti tisíc kilometrů.

Pakliže byste s takto upraveným vozem jezdili pět let, úspora už bude samozřejmě znatelná. Při běžné ceně benzínu a těchto kilometrech to může být až 80 000 Kč. Pokud od toho odečtete náklady na přestavbu, vše jednoznačně hovoří pro ni.

Nebraňte se proto myšlence LPG ve vlastním voze a důkladně si spočítejte, zda by se vám takový krok opravdu vyplatil.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.