clutch

Autor: David K. datum: Pro 20 kategorie: Ostatní

Kolem používání dopravních prostředků existuje řada mýtů, návyků a názorů. My se dnes zaměříme na jeden z nich. Prozradíme vám, jestli je lepší startovat auto se spojkou nebo bez spojky. Obě dvě varianty mají samozřejmě své příznivce i odpůrce. Ti se mnohdy liší podle toho, jaké vozidlo vlastní.

Bez zmáčknuté spojky nenastartujete

Pokud se zaměříme na staré vozy, nabízí se otázka, jestli startovat se zmáčknutou spojkou nebo bez spojky. U těch novější však na výběr moc nemáte. Automobilky přistupují k modelu, kdy lze nastartovat vůz jedině tehdy, když je zmáčknutá spojka. V mnohých případech je také zařazen neutrál.

Pojďme se tedy věnovat spíše tematice, proč se startuje se spojkou. V rámci této otázky můžete narazit na dvě zásadní odpovědi, které jsou celkem logické.

Startování automobilu se spojkou

První důvod je pochopitelně bezpečnostního rázu. Když budete startovat se spojkou, pak se nemůže stát, že budete mít omylem zařazený rychlostní stupeň. Jen málokdo by chtěl takto zatěžovat motor, a hlavně poskočit o nějaký kus před sebe, kde lze poškodit jiné vozidlo nebo poranit člověka.

Druhý důvod se týká toho, že u nových vozů je zapotřebí startovat nejenom se spojkou při zařazeném rychlostním stupni, ale také při tom vyřazeném. V tomto případě to má jediný důvod. Při vymáčknuté spojce dojde k rozpojení převodovky a samotný proces startování je daleko jednodušší. Tento pomyslný benefit oceníte především při chladnějších zimních startech. Z logiky věci tedy jasně vyplývá, že zmáčknutá spojka v tomto ohledu prodlužuje životnost vybraných komponent motoru konkrétního vozu.

Samotné rozhodnutí, zda startovat se spojkou nebo spojky je tedy plně na vás. Pokud vám to tedy váš moderní dopravní prostředek umožňuje. Své opodstatnění to ovšem má, o čemž vás jistě přesvědčily výše uvedené řádky. Tak co, jak budete nyní startovat vy?

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.