dashboard

Autor: David K. datum: Pro 6 kategorie: Auto

Každý automobil je vybaven řadou nejrůznějších kontrolek. A není to jen tak pro nic za nic. Jakákoliv z nich má pochopitelně svůj patřičný význam. Jednou z těch hodně zmiňovaných je kontrolka žhavení. Mnozí o ní vědí, nemají však vůbec žádné tušení, k čemu vlastně slouží nebo co prozrazuje. Jestliže spadáte také do této skupiny lidí, začtěte se do následujících řádků.

U jakých aut se vyskytuje tato kontrolka?

Hned na úvod vám můžeme prozradit, že s kontrolkou žhavení se pravděpodobně nesetkáte u každého vozu. Tato spirálovitá kontrolka s oranžovou barvou je výsadou dieselových automobilů. Pokud jde o benzínové vozy, obvykle je tato kontrolka nahrazena symbolem EPC.

Kontrolka žhavení bývá dost využívaná u koncernových vozidel. V tomto směru lze jmenovat například značku Škoda nebo Volkswagen.

Jaké závady vás mohou potkat?

Kontrolka žhavení se samozřejmě může projevovat odlišným způsobem, z čeho také pramení rozdílné problémy. Pokud vám například začne blikat a vy nemůže nastartovat vůz, může to znamenat špatný spínač brzdového pedálu. Blikající kontrolka může ale symbolizovat i špatné čidlo teploty výfukových plynů. Výjimkou nejsou ani opotřebované žhavící svíčky, snímač polohy regulačního šoupátka a EGR ventil. V některých situacích může kontrolka žhavení znamenat také opotřebování turba.

Jak můžete vidět, bez hlubších znalostí této problematiky můžete výslednou závadu odhalit pouze stěží. Pokud se vám tedy kontrolka žhavení rozsvítí, raději s ničím neotálejte a vyrazte do nejbližšího servisu, ať už toho autorizovaného nebo tam, kde vám obvykle provádí opravy na automobilu. Náklady na odstranění potíží se různé podle toho, o jakou závadu jde. Může to být v řádu stokorun, ale také tisíců. To už však nechcete na odbornících. Na druhou stranu, které závady si možná opravíte sami, doma a levně. Záleží na vašem umu.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.