tesla

Autor: David K. datum: Lis 21 kategorie: Auto

Elektromobilita je v současné době na vzestupu, o tom není žádných pochyb. Na silnicích kolem se můžete potkávat plně elektrické vozy, ale také hybridy. Tomuto trendu se do budoucna nevyhne nikdo z nás. Proto je o něm dobré něco vědět. Na mysli teď máme několik zkratek, s nimiž se můžete setkat. Je to například BEV, HEV a PHEV. Jestliže nevíte, co si pod nimi představit, začtěte se do následujících řádků.

Co se skrývá za zkratkou BEV?

Nejprve se pojďme věnovat zkratka BEV, za níž se skrývá název Battery Elekctric Vehicle. Toto označení je samo o sobě jasně vypovídající. Touto zkratkou jsou označována plně elektrifikovaná vozidla. To znamená stoprocentní elektromobily. Vozy, které berou nezbytnou energii z akumulátorů. Ty mohou mít kapacitu mezi 40 až 100 kWh. Pokud takové dopravní prostředky chcete provozovat, musíte baterie pravidelně nabíjet.

Co znamená zkratka HEV?

Zkratka HEV znamená Hybrid Electric Vehicle. V tomto případě jde o spojení elektromobilu s vozem se spalovacím motorem. Takže hybridní vůz využívající pro svůj provoz nejenom baterie, ale také motor. Velice často můžete narazit i odnož v podání Mild-hybdridu s označením MHEV. Každá automobilka v tomto případě zvolila trochu odlišný koncept. Dobíjení zde probíhá obvykle z činnosti spalovacího motoru nebo rekuperace.

Význam zkratky PHEV

Nakonec si představíme ještě třetí zkratku pocházející z oblasti elektrifikace automobilů. Je to Plug-in Hybrid Vehicle. V tomto případě by šlo říci, že použitá technologie využívá z každého motoru to nelepší. U PHEV motorizace jsou využívány plně oba motory. Například po městě elektromobil, mimo něj ten spalovací. Automobil tohoto typu tak budete nejenom nabíjet ze zásuvky, ale také do něj budete tankovat benzín. Varianta, která se v posledních letech dost osvědčila a má rostoucí potenciál.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.