ford mustang

Autor: David K. datum: Srp 21 kategorie: Auto

Americký sportovní vůz Ford Mustang zná bezpochyby každý. Ať už jeho historickou nebo současnou podobu. Pokud chcete poznat jeho vývoj a dozvědět se o tomto legendárním automobilu něco více, přinášíme vám stručný souhrn. Prozradíme vám, jak to v roce 1964 všechno začalo.

Společnost Ford Motor Company přišla s dobrým nápadem

Místo výroby Dearborn v Michiganu ve Spojených státech amerických. Přesně tam se začal odehrávat příběh, který v podstatě nenabývá konce. Zde vznikla první generace sportovního vozu Ford Mustang, která se vyráběla od roku 1964 do 1973. Legendárním modelem se stal model Fastback z roku 1965.

Druhá generace přišla na přetřes v roce 1974 a její výroba trvala do roku 1978. Mustang dostal nový facelift a přišel i několika zajímavých modelových řadách. Za zmínku stojí určitě model Cobra II, ale také Cobra R z roku 19978. Následovala třetí generace v letech 1979 až 1993, na ni pak navazovala čtvrtá a pátá generace.

Ford Mustang v současnosti

V roce 2015 se objevila už šestá generace tohoto úspěšného modelu a nechyběla ani variant podléhající současnému trendu elektromobilů. Nutno však podotknout, že legendární modely byly primárně benzínové a vysoko objemové. S nimi byla ta skutečná zábava. A není se čemu divit, výkonu motorů byl od 157 kW až po 392 kW, což je více než dobré. S takovými hodnotami pochopitelně souvisí i samotný kroutící moment ve výši 582 Nm.

A jaké novodobé modely stojí skutečně za to? Zmínka by měla padnout o čtyřlitrové variantě V6. Příjemnou nadstavbou byl model Mustang GT a Boss 302. Z modernějších modelů Ford Mustang se staly legendární Shelby GT500, ale také Shelby GT350R. V tomto voze byl použit osmiválec o objemu 5,2 litrů. Takový vůz už uháněl rychlostí až 285 kilometrů za hodinu a zrychlení z 0 na 100 kilometrů v hodině měl za 3,9 sekundy. Ford Mustang je zkrátka legendou všech legend.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.