brake

Autor: David K. datum: Čvn 26 kategorie: Ostatní

Automobil vlastní v dnešní době téměř každý. Jen málokdo ale ví, jak s ním správně brzdit. Teď nemáme na mysli situaci, kdy musíte zabrzdit, abyste do někoho před vámi nenarazili. V takový moment je vhodné šlápnout na brzdu a brzdit. Jenže, co když jedete z dlouhého a táhlého kopce? V takovém případě je nutné zachovat se trochu jinak.

Naučte se správně brzdit z kopce

V okamžiku, kdy jedete z kopce si asi řeknete, šlápnu na brzdu a budu přibržďovat do té doby, než sjedu dolů. Jenže, takový model brzdění není zrovna ideální. Přestavte si, že něco takového děláte například při dovolené v Alpách s plně naloženým autem, ve kterém vezete spoustu věcí a rodinu.

Tento model brzdění by vás mohl vyjít pěkně draho. V první řadě dochází k enormními opotřebení brzdových destiček a kotoučů. V tom horším případě se vám mohou kotouče vlivem vysoké teploty zkroutit. Zároveň se nepřetržitá nadměrná teplota pojí i s vynecháním brzdného účinku.

Přesně z těchto důvodů se naučte používat brzdy impulsivně. To znamená, že budete přibržďovat v krátkých intervalech. Zjednodušeně řečeno, nebudete stát na brzdě celou dobu.

Brzdění motorem má něco do sebe

Výše uvedenými řádky však nauka o správném brzdění nekončí, nýbrž začíná. Při jízdě z kopce máte totiž ještě jednu možnost brzdění. Zapojte do celého procesu motor. Jde o bezpečný způsob přibrzďování, při němž šetříte primárně brzdové destičky a kotouče. Zároveň docílíte adekvátního brzdného účinku. Při brzdění motorem samozřejmě můžete využívat také klasickou brzdu, na kterou budete šlapat v intervalech, které nebudou tak časné. Zároveň není třeba brzdovým pedálem brzdit příliš hodně.

Naučte se správně brzdit a přispějte k vlastní bezpečnosti při jízdě na pozemních komunikacích. Naučte se základní pravidla brzdění. Věřte nebo ne, ale vyplatí se to ve všech ohledech.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.