oil

Autor: David K. datum: Čvn 24 kategorie: Ostatní

Všimli jste si, že vám automobil spotřebovává více oleje, než do něj nalijete mezi servisními intervaly? V takovém případě byste měli zbystřit. I když se spousta výrobců automobilů kryje tím, že do manuálu napíše jako běžnou spotřebu oleje 1 l na 1 000 km, není tomu samozřejmě tak. Proto kontrolujte hladinu oleje pravidelně a když začnete dolévat více, než je obvykle, zbystřete.

Neuniká vám motorový olej?

Stát se může samozřejmě to, že vám uniká motorový olej. Pokud se ztrácí rychleji, než je běžné, podrobte motor důkladné kontrole a zaměřte se na možné úniky. Pakliže je zpozorujete, je zapotřebí navštívit servis a povětšinou vyměnit konkrétní těsnění.

Další možnou závadou mohou být opotřebované písní kroužky. Kolem nich totiž nejčastěji prosakuje olej. Pakliže jsou poškozené, je únik oleje výraznější. Tento problém obvykle sám neodezní a často dochází ke zhoršování stavu do té doby, než jsou pístní kroužky vyměněny. Mnohem horší závadou je pak fouknuté těsnění hlavy motoru. S ním se pojí více problémů a vhodné provést rychlou nápravu. Jednou z viditelných indicií týkající se špatného těsnění pod hlavou je únik oleje objevujícího se v chladící kapalině.

Zkuste použít kvalitnější olej

Větší spotřeba oleje nemusí za všech okolností znamenat, že máte nějaký technický problém s motorem. Jednou z možných závad je to, že zkrátka používáte nesprávný nebo nekvalitní olej, který váš motor spotřebovává rychleji. Proto je vhodné provést jeho výměnu za ten správný nebo kvalitnější, respektive odpovídající dané specifikaci.

Nakonec je tu ještě poslední odůvodnění vyšší spotřeby oleje. Pokud vlastníte starší automobil, jehož motor má velký nájezd kilometrů, a to nejlepší za sebou, je takový stav jednoduše normální a vy se s ním budete muset smířit. V každém případě nikdy nepodceňujte kontrolu motorového oleje.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.