brakes

Autor: David K. datum: Bře 11 kategorie: Auto

Brdové obložení je velice důležitou součástí jakéhokoliv vozu. V zásadě se jedná primárně o brzdové kotouče a brzdové destičky. Součástí celého systému jsou pochopitelně i ostatní části, s těmito však přijdete nejčastěji do kontaktu. Jedná se totiž o spotřební zboží, které je nutné pravidelně měnit.

Obojí byste si měli důkladně hlídat, protože jak každý asi správně tuší, brzdy jsou jednou z nejdůležitějších součástí vozu spojenou s bezpečností. Pokud totiž nebudete schopni včas a rychle zabrzdit, hrozí nebezpečí úrazu.

Kolik vydrží brzdové kotouče?

Nejprve se pojďme věnovat brzdovým kotoučům. Jejich životnost stejně jako u brzdových destiček se odvíjí od vašeho stylu jízdy. Je rozdíl, jestli patříte mezi pohodové jezdce a často brzdíte motorem nebo jezdíte svižněji stylem brzda-plyn. Obecně se udává, že brzdové kotouče vydrží klidně sto tisíc kilometrů, ale jak už bylo řečeno, jde o individuální záležitost. U někoho to totiž může být podstatně méně.

Z pohledu životnosti si u brzdových kotoučů pohlídejte primárně jejich tloušťku, která musí být v normě. U některých jsou dokonce rysky, za které kotouč rozhodně nesmí jít z hlediska tloušťky. Pozornost věnujte také zabarvení kotouče. To nesmí být namodralé a červené, protože pak je v rámci brzdového systému něco špatně a dochází k jejich přehřívání. Kotouče se pak mohou i zvlnit a je třeba provést jejich výměnu.

Kolik vydrží brzdové destičky?

U brzdových destiček je to stejné, jako u brzdových kotoučů. Také zde platí, že o životnosti rozhoduje primárně styl jízdy. Životnost se obecně pohybuje mezi 15 tisíci až 40 tisíci kilometry. Také u brzdových destiček si pohlídejte jejich tloušťku, která je označována viditelnou drážkou. Sjeté destičky o sobě mohou dát znát také pískavým zvukem. To už však může být problém, protože hrozí poškození brzdových kotoučů a celá výměna vyjde zbytečně dráž.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.