chains

Autor: David K. datum: Čvc 22 kategorie: Ostatní

Zimní dovolená je výzvou pro mnoho lidí. Zasněné vrcholky hor, kde si perfektně zalyžujete a můžete se věnovat i dalším aktivitám. Pokud se do hor chystáte automobilem, neměli byste podceňovat nezbytnou zimní výbavu. Tu v tomto případě tvoří sněhové řetězy. Hned vám prozradíme, proč tomu tak je a jaké řetězy můžete zvolit.

Proč nasadit sněhové řetězy?

Otázka, na kterou minimálně z části dokáže odpovědět určitě spousta lidí. Sněhové řetězy jsou přínosné právě kvůli tomu, abyste byli schopni v zimě zdolat sněhovou přikrývku na horách. S pomocí řetězů se budete moci vydrápat do kopců, kam byste se bez nich jenom stěží podívali. A nutno podotknout, že většina horských chat se nachází právě ve svazích.

Se sněhovými řetězy se pojí lepší trakce. V dnešní době se navíc můžete spolehnout na velice jednoduchou montáž, takže řetězy nasadíte třeba až na horách v daném úseku. Nemusíte se obávat poškození disků a vyšší hlučnosti. To s použitím novodobých sněhových řetězů odpadá. Navíc získáte kratší brzdnou dráhu, až se budete sunout z kopce dolů.

Jaké jsou typy sněhových řetězů?

A teď se nabízí otázka, jakým typům sněhových řetězů dát zelenou? Možností je totiž více než dost. Vsadit můžete třeba na řetězy se šikmou stopou vyznačující se vyšší účinností a dlouhou životností. Pokud vám jde o snazší montáž, vsaďte na řetězy s příčkami, které jsou cenově trochu dražší. Pokud před sebou máte spíše menší vrstvu sněhu na silnici, vystačíte si s žebříkovými řetězy.

Kapitolou samou o sobě jsou rychloupínací sněhové řetězy nebo dokonce textilní řetězy. Ty ve své podstatě představují takový pomyslný vak, který natáhnete na kola u auta. Setkat se lze i s chemickými řetězy. Speciální směs ve spreji se nastříká na pneumatiky. Z logiky věci jasně vyplývá, že mají kratší životnost a po určité vzdálenost se účinek ztrácí.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.