accumulator

Autor: David K. datum: Čvc 8 kategorie: Ostatní

Asi většina řidičů dopravních prostředků se setkává s modelovou situací, kdy původní akumulátor v autě má delší výdrž než ten nový. Jak je to možné? Dávají výrobci do svých aut lepší baterie nebo v čem spočívá zakopaný pes? Na to se vám pokusíme odpovědět v následujících řádcích.

Původní baterie jsou opravdu kvalitní

Tak první předpoklad dlouhé výdrže původního akumulátoru opravdu souvisí s tím, že výrobci do svých nových vozů jednoduše nedávají žádné levné a obyčejné autobaterie. Pokud jde o klasické olověné akumulátory, můžete se domoci provedení EFB. Takové baterie mají zesílené desky, které přece jenom něco vydrží.

Obecně lze pak říci, že původní akumulátory ve vozidlech jsou odolnější vůči horšímu zacházení, nabíjení a jejich desky se zkrátka tak rychle nedeformují. Dokonce jim tolik nevadí studené starty v zimě. Nejde však o nic výjimečného a super kvalitního. Problém s výdrží měněných akumulátorů však bude spočívat v něčem trochu jiném.

Nová autobaterie ve voze

Pokud chcete docílit stejné životnosti měněného akumulátoru jako u toho původního, nemusíte za každou cenu kupovat originál. Stačí se jen vyhnout podezřele levným značkám. Vsaďte na osvědčenou kvalitu a hlavně, nechte si provést diagnostiku u novějších vozů. Právě u nich může dojít k problému, když použijete autobaterii s jinými parametry, protože vůz ji bude nabíjet a obsluhovat podle schématu původní baterie. Díky tomu třeba nedochází k jejímu plnohodnotnému nabíjení a tím pádem se zkracuje životnost akumulátoru.

Jak můžete vidět, životnost původní autobaterie od té nové se nemusí příliš lišt. Záleží však na tom, jakou si pořídíte, jak se k ní budete chovat a zda provede výše uvedené. Tohle všechno totiž může ovlivňovat její životnost. Ve výsledku se tak můžete dopracovat k podobným hodnotám, jako u původního akumulátoru.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.