Autor: David K. datum: Čvn 18 kategorie: Auto

Dnešní automobily nejezdí pouze na benzín a naftu. Pokud pomineme několik vybraných elektromobilů, tak k celkem rozšířeným pohonným hmotám patří také LPG neboli plyn. Ten se sebou přináší celkem dost zajímavých výhod, ale i určité nevýhody.

Následující řádky vám prozradí, zda se jízda na plyn vyplatí či nikoliv.

Proč jezdit na plyn?

Důvodů může být samozřejmě hned několik. Tím nejzásadnějším by měly být nižší náklady na jízdu. S plynem budete schopni jezdit za polovinu nákladů oproti benzínu, a to především v závislosti na tom, jakým typem vozu a motorizací disponujete. U oblíbeného vozu Škoda Fabia 1,4 16V mohou rozdíly vypadat nějak následovně.

  • Benzín – cena na 1 km cca 2,15 Kč
  • Plyn – cena na 1 km cca 1,1 Kč

K nižší spotřebě lze určitě připočíst i větší dojezd, protože váš automobil bude rázem vybaven hned dvěma plnohodnotnými nádržemi. I když budete preferovat plyn kvůli nízké spotřebě paliva, přesto se nemusíte ochuzovat o požitek rozpohybovat svůj vůz za pomoci benzínu.

melkhagelslag / Pixabay

Má plyn nějaké nevýhody?

Jízda na LPG má bezpochyby řadu kladů, o kterých nelze vůbec pochybovat. Vědět byste měli ale také o několika dalších faktorech, jež vám mohou překrásnou vizi ekonomického provozu nemile překazit. Jestliže si necháte plyn do vozu instalovat, počítejte s větší vstupní investicí. Přidáním tohoto prvku, a hlavně plynové nádrže dojde k omezení zavazadlového prostoru. V závislosti na mnoha dalších faktorech může přijít i pokles výkonu automobilu. Vědět byste měli o tom, že vozy na plyn mají omezený vjezd do některých objektů, mezi něž patří rozhodně podzemní garáže.

Pakliže vám však nic z výše uvedeného nevadí a najedete ročně velké množství kilometrů, LPG se stane cestou, prostřednictvím níž budete moci ušetřit. O tom není žádných pochyb.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.