Autor: David K. datum: Led 14 kategorie: Ostatní

Vzhledem k tomu, že je zimní období, každý už by měl mít na svém voze obuté zimní pneumatiky. I když u vás možná není žádný sníh, stejně byste tuto povinnost neměli v žádném případě podceňovat, protože pokles teplot pod +4 °C si takovou nutnost jednoduše žádá, a to především z bezpečnostního hlediska. Mimo to, v České republice je spousta silničních úseků, které jsou označené značkou, jež vám dává povinnost mít při průjezdu daným úsekem obuté zimní pneumatiky, a to bez ohledu na to, jaké je počasí.

Výběr zimních pneumatik

Jestliže patříte ke svátečním řidičům nebo jste výměnu zimních pneumatik jednoduše podcenili, může se vám hodit několik následujících rad. V rámci nich se zaměříme na to, jak vybrat ideální pneumatiky na zimu.

Je naprosto pochopitelné, že volit byste měli pouze takové rozměry, jež povolují vaše kola, potažmo jaké máte uvedeny ve velkém technickém průkazu. O tom není žádná diskuze a nemá cenu se k tomu vyjadřovat.

AutoPhotography / Pixabay

Na etiketách pneumatik si však můžete všímat ještě dalších detailů, které jsou uvedeny prostřednictvím příslušných hodnot.

  • Valivý odpor označovaný od A až do G – prozrazuje odpor pneumatiky při kontaktu se silničním povrchem. Dalo by se říci, že může lehce ovlivnit spotřebu vozu.
  • Přilnavost na mokru označovaná od A až do G – zaručuje bezpečnost jízdy a přídržnost k vozovce za mokrého počasí.
  • Vnější hlučnost udávaná v decibelech – naznačuje, jak hlučné jsou pneumatiky za provozu.

Kvalitní zimní pneumatiky

Na závěr článku pochopitelně zmíníme několik osvědčených výrobců zimních pneumatik, s nimiž získáte větší jistotu při jízdě na vozovce. Jsou to například značky Barum, Nexen, Nokian, Bridgestone, Pirelli, Continental a Michelin. Mezi těmi levnějšími pak můžete volit Fulda, Sava, Cooper, Semperit, Debica a Kormoran.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.