tires

Autor: David K. datum: Kvě 13 kategorie: Ostatní

Pojem celoroční pneumatik je znám bezpochyby každému majiteli dopravního prostředku. Jedná se tzv. hybridní pneumatiky, které jsou vhodné pro použití v létě i v zimě. Právě proto jsou pojmenovány, jako celoroční pneumatiky. Při optické kontrole je poznáte podle značení M+S. I v jejich případě samozřejmě platí, že pokud je chcete použít v zimě, musí mít minimální vzorek 4 mm.

Výhody celoročních pneumatik

Celoroční pneumatiky mají pochopitelně své zastánce a odpůrce. Je pravdou, že každý na ně má odlišný názor. Proto jsme si pro vás připravili takové stručné shrnutí výhod a nevýhod, ať si můžete udělat vlastní úsudek. Začneme tedy nejprve klady celoročních pneumatik.

Mezi výhody se řadí určitě nutnost přezouvat letní a pneumatiky. V ten moment nemusíte shánět druhou sadu gum a jednu z nich někde skladovat. Celoroční pneumatiky mají trochu tvrdší směs, takže se opotřebovávají méně. Když zároveň nečekaně napadne, vy vlastně nemusíte přezouvat a můžete směle jezdit dál. To platí samozřejmě za předpokladu, že pneumatiky splňují minimální hloubku dezénu.

Nevýhody celoročních pneumatik

A teď se pojďme vrhnout na negativa celoročních pneumatik. Každý asi správně tuší, že když pneumatiky přináší od každého něco, nebudou nejlepší v konkrétním období. A tomu tak skutečně je. Neexistují totiž dokonalé univerzální gumy pro léto i zimu. Musíte tedy počítat s trochu delší brzdnou dráhou. Rozhodně se nehodí pro ty, kdo si užívají svižnější jízdu a chtějí mít maximální jistotu v gumách.

I když nebudete přezouvat pneumatiky mezi létem a zimou, stále byste neměli zapomínat na jejich pravidelnou kontrolu a vyvažování. Dalo by se říci, že investice do celoročních pneumatik se vyplatí vybrané skupině řidičů. Sami proto zvažte, kolik kilometrů ročně najezdíte, jaký je váš jízdní styl a co od takových pneumatik očekáváte.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.