cars

Autor: David K. datum: Čvn 10 kategorie: Ostatní

Především řidiči dopravních prostředků mohli zaznamenat novinku, která přišla v počátku letošního roku. Od 1. ledna 2024 už s sebou nemusíte vozit řidičský průkaz ani technický průkaz od vozidla. Revoluční krok zakomponovat do nového, potažmo aktualizovaného silničního zákona, s nímž vás nyní podrobněji seznámíme.

Řízení vozu bez stresu

Název tohoto podtitulku je celkem jasně vypovídající a zároveň byl důvodem, proč k této novele vlastně došlo. Jednoduše proto, aby lidé, kteří si zapomněli doklady doma nejezdili ve strese, že je zastaví policie a dostanou pokutu. Přesně takovým obavám je dnes konec. Dnes bude stačit, když se na silnici prokážete jediným dokladem, a tím je doklad totožnosti.

Jedná se tedy o občanský průkaz, který lze mít mimochodem v elektronické podobě uložený v mobilním telefonu. Ve výsledku tak u sebe nemusíte mít opravdu žádný doklad. V elektronické podobě může být také řidičský průkaz. Na základě dokladu totožnosti si vás policie sama ověří.

Bez řidičáku pouze v Česku

Počátek roku 2024 lze tedy z motoristického hlediska označit za přínosný. Nemusíte s sebou vozit řidičský průkaz ani malý technický průkaz od vozidla. Stačí jen prokázat totožnost občanským průkazem. Nutno však podotknout, že tato příjemná změna se týká pouze území České republiky. Ano, zákony umožňující výše uvedené se pochopitelně vztahují pouze na Česko, ať už se po naší zemi budete pohybovat kdekoliv.

Pokud se však chystáte vyrazit za hranice České republiky, musíte mít řidičský průkaz a malý technický průkaz od vozidla s sebou. Za hranicemi totiž platí zcela jiná pravidla, která je zapotřebí dodržovat. Kdybyste u sebe neměli řidičák nebo techničák, mohla by se vám dovolená s rodinou nebo pracovní schůzka s klienty řádně prodražit. V rámci Česka je samozřejmě pouze na vás samotných, zda tyto doklady budete i nadále vozit s sebou či nikoliv.

Okomentuj

Copyright © 2024 AUTOnline.cz - Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.